Veiligheid cloudnetwerken vaker op de proef gesteld

Veiligheid cloudnetwerken vaker op de proef gesteld

De beveiliging van netwerken in de cloud wordt steeds vaker onder vuur genomen. Ruim een op de zes bedrijven (16 procent) had het afgelopen jaar te maken met een lek in de cloud. De belangrijkste aanvalsvectoren die hierbij werden waargenomen, zijn zwakke configuraties, misbruik van inloggegevens en accounts.

Dit zijn de voornaamste conclusies uit een onderzoek dat Sans Institute (securitytraining en -certificering) deed onder bedrijven en instellingen in Noord-Amerika, Europa en Azië. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe cloud beveiliging de bedrijfsinfrastructuur heeft veranderd. Dit als reactie op Covid-19 en de trend naar thuiswerken. Verder werd bekeken of organisaties de cloud zien als een integraal onderdeel van hun bedrijfsnetwerk. Een andere vraag was hoe netwerkverkeer en metadata worden gebruikt voor opsporing en respons.

Tweederde van de ondernemingen die aan het onderzoek deelnamen, beschouwt SAAS-, PAAS- en IAAS platforms voor cloudlevering als onderdeel van hun netwerkperimeter. De belangrijkste netwerk-beveiligingscontroles die in openbare cloud omgevingen worden gebruikt, zijn firewalls voor webtoepassingen (waf’s), netwerktoegangscontroles en detectie en preventie van het binnendringen van netwerken. Sans constateert dat sinds 2019 het aantal kwetsbaarheden binnen de cloud sterk is toegenomen. Gevoelige data kwamen op straat te liggen. Openbare cloud omgevingen bleken niet veilig.

Microsoft Azure

Het rapport noemt als voorbeeld de problemen die Microsoft in 2019 en 2020 met Azure had. In die periode deden zich verschillende storingen voor. In 2019 werd de Azure-database getroffen. Oorzaak waren wijzigingen in de DNS configuratie en enkele fouten in het automatiseringsscript. In december 2019 meldde Microsoft dat het per ongeluk een grote database met customer supportdata binnen Azure had blootgelegd. Hierbij werd de schuld bij ‘verkeerd geconfigureerde securityregels’ gelegd.

Openbare cloudomgevingen bleken niet veilig

In 2020 zorgden tal van Office 365-storingen ervoor dat organisaties hierdoor downtime ondervonden en geen toegang tot hun cloud applicaties en -data hadden. In april van dit jaar maakte cloud- en hostingprovider Digital Ocean een inbreuk bekend op de factureringsdata van klanten zonder inzicht te geven over hoe dit kon gebeuren.