Microsoft kondigt drie datacenters in België aan

Microsoft kondigt drie datacenters in België aan

België wordt een datacenter regio voor Microsoft. Dat gaat België volgens Microsoft tienduizenden banen opleveren. Al is dat cijfer zeer fictief, terwijl Microsoft zelf zeer vaag blijft over haar miljoenenproject.

Het gaat om drie Azure datacenters die het bedrijf in België wilt bouwen. Dat gaat gepaard met een grootse aankondiging, een obligate quote van premier De Croo en de nadruk op het feit dat dit de digitale transformatie zal versnellen, meer dan zestigduizend banen zal opleveren en 31,5 miljard euro nieuwe inkomsten zal genereren. Al moeten we bij al die beweringen zeer sterke nuances plaatsen. Alles is op dit moment nog zeer virtueel.

Budget, omvang en timing onbekend

Eén van de drie datacenters komt in Brussel, maar de exacte locatie mag ‘om veiligheidsredenen’ niet bekend worden gemaakt. Het gaat om datacenters die alle data continu repliceren over de drie gebouwen die geografisch gespreid zijn.

Ook hoeveel Microsoft nu echt investeert in het Belgische landschap mogen we niet weten. ‘Microsoft geeft geen specifieke details over de omvang van haar investeringen in nieuwe datacenterlocaties.’ Wel wordt er gezegd dat zo’n investeringen meestal ‘in de honderden miljoenen dollars lopen.’ Later bevestigde Microsoft dat het om een bedrag van meer dan één miljard euro gaat.

Wanneer de Belgische regio operationeel wordt, staat evenmin vast. ‘ De Microsoft datacenter regio’s zijn grootschalige en complexe infrastructuurprojecten. We zullen meer beschikbaarheidsdata delen zodra we verder staan in dit project,’ zegt Microsoft. Ook hoe groot die datacenters worden, wordt pas later meegedeeld.

Die geheimhouding is opmerkelijk, want concurrent Google liet de afgelopen tien jaar maar al te graag weten wanneer het een datacenter bouwde, waar dat werd gebouwd en hoeveel honderden miljoenen euro’s dat mocht kosten. Recent liet het bedrijf zelfs weten dat het bouwgrond had gekocht, ook al zijn er nog geen bouwplannen.

Het is dus afwachten wat Microsoft concreet van plan is.