Microsoft Azure kampt met capaciteitsproblemen

Microsoft Azure kampt met capaciteitsproblemen

Microsoft heeft moeite om voldoende capaciteit te voorzien in haar cloud infrastructuur. Hoge vraag brengt de schaalbaarheid van Azure in gevaar.

Grote cloud aanbieders trekken al jaren bedrijven naar hun serverparken met de belofte van virtueel onbeperkte capaciteit. Je kan snel opstarten en als het nodig is kan je schalen naar wens, maar daar wringt het schoentje momenteel bij Microsoft, volgens IDC de grootste public cloud aanbieder van het moment.

De afgelopen dagen merkten verschillende blogs en tech sites op dat Azure met problemen kampt. The Information meldt capaciteitsproblemen in datacenters in Washington en in totaal bij meer dan twintig Microsoft datacenters wereldwijd. The Telegraph meldt dat twee datacenters in het Verenigd Koninkrijk momenteel geen nieuwe klanten toelaten.

Een woordvoerder van Microsoft bevestigt dat er capaciteitsproblemen zijn, maar nuanceert dat er wordt gewerkt aan uitbreiding.

 Er is inderdaad wereldwijd een enorme vraag naar cloud capaciteit. Met deze stijging, in combinatie met de tekorten waarvan de hele industrie last heeft, hebben we stappen ondernomen om de capaciteit van de klanten uit te breiden. We versnellen ook de uitbreiding van de servers van onze datacenters. Onze eerste prioriteit is om de bedrijfscontinuïteit van onze klanten te garanderen.

Ondersteuning aan Oekraïne

Ook de ondersteuning aan Oekraïne speelt volgens The Register een belangrijke rol. Zo is Microsoft een van de partijen die actief cyberaanvallen tegen het land probeert tegen te houden. Het bedrijf heeft ook meer dan honderd miljoen dollar aan technologische ondersteuning aangeboden aan de Oekraïense overheid, waaronder het verschuiven van IT-infrastructuur naar de cloud.
De combinatie van al die zaken maakt dat de cloud van Microsoft vrij vol zit en uitbreiding minder evident is dan in normale omstandigheden.

Verstoring van globale toeleveringsketen

Wat meespeelt in de capaciteitsproblemen is de verstoring van de globale toeleveringsketen voor technologische onderdelen, die stond al op z’n kop door de coronacrisis. Door de recente lockdowns en fabriekssluitingen in o.a. China en andere delen van de wereld is hier alleen maar meer vertraging door opgelopen.

De vraag naar cloudopslag en toepassingen stijgt al jaren en Microsoft profileert zich al enkele jaren als een vooraanstaande aanbieder van die infrastructuur. De tekorten komen op een moment dat Microsoft heeft aangekondigd dat het in verschillende Europese landen datacenters wil bij bouwen. Zo heeft Microsoft in de planning staan om in België, Griekenland, Italië, Spanje en Warschau een eigen Azure regio starten. Het is niet duidelijk of de bouw van deze datacenters in het gedrang komt.